La Sfida bedrijfscoaches

Creativiteit, passie en daadkracht

Wat is systemisch werk en hoe kijken wij vanuit La Sfida ernaar?

We kennen het allemaal, teams waarin de samenwerking of het overleg niet altijd even goed verloopt. Mogelijk is er een hoog verzuim, verlaten medewerkers de organisatie terwijl je ze wilt behouden of wordt de onderstroom onvoldoende gezien.

Ieder lid van een team heeft zijn/haar eigen overtuigingen, patronen, gedragingen en emoties.

Daar is natuurlijk niks mis mee.

Systemisch werk gaat niet over persoonlijkheden ontleden, maar om inzicht te krijgen in de oorzaak waarom iemand reageert, zoals hij/zij reageert in bepaalde situaties c.q. omstandigheden.

Hoe zou het zijn als alle teamleden zouden begrijpen waar hun eigen gedragingen vandaan komen. Waar heeft iemand dit geleerd of een ander zien doen?

Naast vertrouwen en kwetsbaarheid als belangrijke basis, is het zeer interessant om systemisch naar de dynamiek van het team te kijken, zodat duidelijk wordt welke patronen constructief zijn en welke niet.

Vanuit symptomen op het persoonlijk en professioneel vlak (bijvoorbeeld doelen niet halen, relatieproblemen, motivatie issues etc.) wordt de onderliggende dynamiek in het systeem zichtbaar. Door herkenning van de dynamiek is verandering mogelijk, waardoor de energie weer kan stromen. Mensen komen weer in hun kracht en het systeem kan herstellen door een gezonde plek voor alle leden te vinden.

We leven allemaal in systemen zoals onze familie, werk, verenigingen en onze vriendenkring. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben, vaak uit loyaliteit, bekrachtigende en beperkende patronen meegenomen.

Ervaring opdoen telt

Alles begint met de ervaring.  Welke mogelijkheden zijn er om de (directie-)teams te verleiden een systemische ervaring op te doen.

Hoe motiveren we deze mensen om nieuwsgierig te worden naar de systemische invalshoek?

Een aantal voorbeelden:

  • Inzicht geven in systemische basisprincipes en dynamieken in een team
  • In gesprek komen over terugkerende issues en de systemische invalshoek & duurzaamheid van systemisch kijken laten ervaren
  • Een pilot met een team doen en dit als referentie inzetten
  • een proeverij op systemisch gebied
  • Ambassadeurs intern benutten

Wat doen wij allemaal op systemisch gebied?

  • Een maatwerktraject systemisch begeleiden, bijvoorbeeld voor in het onderwijs en jeugdwerk
  • Een maatwerktraject systemisch leiderschap voor leidinggevenden die een aanvulling zoeken voor hun ‘gereedschapskist’ leiderschapsvaardigheden
  • Een 4 daagse systemisch coachen. Deze training is gericht op kennis opdoen en het toepassen van systemische inzichten en interventies
  • Een Opstellingendag, waarbij je jouw persoonlijke of professionele vraag kunt opstellen.